"when we wake up in the morning, we have two simple choices. go back to sleep and dream, or wake up and chase those dreams. choice is yours..."

Tuesday, 8 November 2011

:: merepek tahap 1 ::

pagi ne aku dapat email dr baby [ghayaha] dr terengganu. die ne kwn aku ms aku kat UTM dulu. skang ne die dh keje kat sane. hummm...dh lame gak aku x kontek die, yeklaaa sebuk dgn hidup msg2...cume email die pg td..agak lain dr biase...ne aku ade sertakan email die [ no editing]. kau yang membaca ayat-ayat dalam nie, jangan plak kau pikir yang bukan-bukan ye. gelaran "akak" yang die [baby] bagi kat aku nie sbb aku nie kalau bagi nasihat memang mulut sebijik macam mak-mak yang bg nasihat kat anak-anak. tapi kalau bagi gelaran "mak" tue nampak sangatlaaa tuakan. so bagilaaa "akak" tue kat aku hahahaha. sengetkan!!! dan aku bukanlaaa jenis yg macam itu - alaaa tak manis aku nak reveal kat sini. tapi kau paham-paham jelaaa hehehe. layan yek... :

assalamualaikum akak....

rasa-rasa dah lama kita tak bercakap, bergossip.. maklumlah..masing-masing sibuk dengan kerja dan komitment... tapi kita masih simpan harapan nak g umah akak paling lewat pong hujung tahun ni....

kita dapat nombor akak 2 minggu lepas..tapi masih tak berkesemapatan nk call lagi..kecuali masa akak 'konon-kononnya' sibuk manjang...mengalahkan artis plak. yeklaaa akakkannn dh ceburi dunie glamooorrr neh. msk mag sini sane sinun...

seminggu dua ni..kita masih dalam cuba berdepan dengan realiti.. kita sebenarnya tak tahu nak luahkan pada sapa lagi kecuali akak..ginila citernya..

kite ada 'sesorang' yang senang sebut teman tapi mesra.. namanya erwan.. 3 bulan lepas dia start keje kat tmpt kite..tapi keje ikut shift.. sebulan lepas tu..dia mintak carikan rumah untuknya sebab malas nk berulang-alik dari kg..sebab dalam 30 minit gk perjalanan dari uah dier ke tmpt keje.. so..kite pelawa duk serumah gan kite..kite senang dengan sikapnya..baik sgt...tak pernah walau sekali tinggikan suara..dan kite selalu masak untuk die, selalu kuar main bowling, jln2... sehinggalah pada satu hari..dier lunch kat umah... petang tu masuk keje..abis keje kol 5.. dier balik kg untuk amik pakaian dier kat kg.. dalam perjalanan, dier terlibat dalam kemalangan jalan raya..seterusnya meragut nyawanya sekali...masa kawan kite telefon, kite tak percaya sebab baru petang tadi dier akan kat rumah dan dan janji akan datang balik esok.

dalam perjalan ke hospital nk tgk mayat dier,... kite nangis abis..sampaikan kereta kite orang lain tolong drive..bile tgk mayat dier..terasa bagaikan nk pengsan... keesokkan harinya..masa nk dikebumikan...sekali lagi kite menangis di pusaranya... terasa bagaikan dikhianati..sampai hati dier... pergi tanpa pesan apa-apa pun...tinggalkan kite keseorangan. dengan siapa lagi kite nak bergurau, berkawan..kadang-kadang rasa tuhan bagi dier kat kite..tapi hanya sekejap..seolah-olah bagaikan satu hukuman atas dosa-dosa yang telah kite lakukan...kenapa dier...kenapa bukan org lain...

sejak hari tu..kite tak balik langsung kat umah tu..kite rela stay gan family..telefon kite sendiri kita offkan..sampai nk masuk 7 hari hari ni kite tak pakai nset.. terasa benar sebab selalunya dier akan msg atau call...nk makan pong tak selera.. selalu kita dengar pasl orang lain je kecwa..kali ni..bile betul2 rasa..baru kita tahu perasaan macam mana.

ntahla..sekarang ni kite masih cuba berdepan hakikat..yang mati itu pasti dan hidup itu insay'Allah...mungkin itu pilihan tuhan untuknya...sedangkan kite yang masih hidup ni belum tahu lagi percaturannya,kita tahu..sepatutnya kite tak boleh menangis...sebaik-baiknya kita banyakkan berdoa agar dier ditempatkan di kalangan orang2 yang dikasihi-Nya.

k la..kite xnk pjg2 lagi..terasa sebak plak bile nk citer pjg2..insay'Allah..kita akan cuba untuk tabah menerima suratan takdir ni...

wassalam...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dan ini lak email yg aku reply kat die :

salam baby,
baby sehat ke tak ne?? r u ok syg?? hummm akak paham ape yg baby rase tue. skang ne baby, kite perlu berlapang dada dlm semua hal yg berlaku keatas kite. jgn menyalahkan takdir. kite tau & kite sedar kite ne cume menumpang di bumi Tuhan, menghirup dr udaraNya, mkn dr rezkiNya, berksh syg dr rahmatNya.

baby,
kite perlu terima hakikat yg die dh pergi meninggalkan kite utk selamanye. jgn kite bersedih krn die. nnt bimbang die juge terseksa kat sane. adalah lebeh baik kite mendoakan kesejahteraan die kat sane, aman, tenteram, diluaskan kuburnye, diringan siksa kuburnye. itu lebeh baikkan:).

baby,
ape yg baby perlukan lakukan skang neh, bangunlaa, teruskan kehidupan spt biase, ceriakan hatimu syg. akak paham ape yg kamu dh lalui skang ne. akak paham sgt. ape yg penting skang ne, baby kena blaja utk menceriakan dan membahagiakan hati kite sendiri. setiap hari. bermula setiap pagi. di situlah suisnye. hati kite hak kite. hanye kite yg tau situasi ape ia berada dan ke hala mane hendak membawa dia.

jadi,
kalau hati kite sdh diberikan makanan yg negatif, betulkan skang, tukarkan dgn positif, sbb "BERTAMBAH LUAS AKAL, BERTAMBAH LUASLAH HIDUP, BERTAMBAH DTGLAH BAHAGIA. BERTAMBAH SEMPIT AKAL, BERTAMBAH SEMPIT PULA HIDUP, BERTAMBAH DATANGLAH CELAKA..."...

akak harap baby teruskan kehidupan yg ceria. jgn gundah gulana. akak ko yg menjanda neh pun still lg bole menggedik kat sini. jg dr mu baik2...:)..ingat Tuhan, jg solat..jg hati, jg perilaku, jg tatasusila kite, sentiase memaafkan org lain..insyaAllah hati akan jd tenang..:)..bertambah jelita!!! ...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

aku harap die oklaaa nk mengharup hidup kesepian kat sane..harap2 die kuat...:)

3 comments:

CIK CHIPSMORE said...

hukk??gase sedih gak bile bace email c baby pown..btw hope die tabah mengharungi kehidupan die akan dtg..huhuh

ady said...

hmmm harap2nye mcm tuelaa...:)

ayu said...

semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.. Amin...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...