"when we wake up in the morning, we have two simple choices. go back to sleep and dream, or wake up and chase those dreams. choice is yours..."

Sunday, 24 June 2012

:: Jadilah Sahabat Yang Disukai Ramai ::
1. Bersikap Peramah
Sentiasalah bersikap peramah dalam apa jua keadaan. hanya dgn sapaan "Assalammualaikum" atau "hai!!", apatah bertanya khabar, sudah cukup menunjukkan kita seorang yg peramah. jangan segan sila untuk mengucapkan "terima kasih" atau "maaf". sebab ia akan boleh meninggalkan kesan yang positif dalam hubungan persahabatan.


2. Bermurah Hati
Jadilah seorang yang bermurah hati. dengan sikap ini, kawan-kawan akan sentiasa mengenangkan kita. sebagai contoh, sikap pemurah boleh ditunjukkan dengan pemberian hadiah kecil untuk kawan-kawan. tidak perlu besar atau mahal, sekadar yang termampu, itupun dah cukup memadai.
 3. Jangan Terlalu Ego
Sejauh mana sikap ego kita boleh memberikan kebaikan kepada hubungan persahabatan yang terjalin?. kalau kita bersikap ego dlm banyak hal, pasti kita akan disisihkan kawan-kawan. jadi, dalam masa-masa tertentu, buang jauh-jauh sikap ego dalam diri. sekiranya kawan-kawan meminta pertolongan, hulurkan bantuan.siapa yang mahu dicop dirinya sebagai seorang yg tidak boleh dipercayai??. dalam berkawan, kepercayaan adalah teras kekukuhan hubungan persahabatan. jadi, kita perlu memberi kepercayaan dan menghargai kepercayaan kawan-kawan atau org lain. paling penting adalah ketika berjanji. jangan sesekali memungkirinya...

5. Menghargai Hak Peribadi
Org kata, dalam berkawan ada batasnya. kita mungin telah lama berkawan dan sudah tentu begitu akrab. walau bagaimanapun kita perlu tahu, keakraban itu tidak semestinya kita gunakan untuk tidak menghormati atau menghargai hak peribadi kawan-kawan kita. dlm sesetengah perkara, ada segelintir kawan-kawan yg tidak akan bercerita mengenai peribadi derang. jadi jgnlah pulak kita gatal-gatal nak busy body, nak juga tahu!!!


6. Wujudkan Kemesraan
Berapa tahun telah kita habiskan masa bersama kawan-kawan? mungkin kita tidak sedar tempohnya. tak kisah berapa lama masa kita habiskan utk bersama derang, pastikan setiap masa wujudkan kemesraan..


4. Wujudkan kepercayaan
Siapa yang mahu dicop dirinya sebagai seorang yg tidak boleh dipercayai??. dalam berkawan, kepercayaan adalah teras kekukuhan hubungan persahabatan. jadi, kita perlu memberi kepercayaan dan menghargai kepercayaan kawan-kawan atau org lain. paling penting adalah ketika berjanji. jangan sesekali memungkirinya... 

"Berkasih biar satu, berkawan biar seribu". peribahasa nie menjelaskan kepada kita supaya carilah kawan seramai mungkin. dalam berkawan arau menjalin hubungan sosial, bukan hanya semata-mata berkawan, tetapi kita juga dituntut supaya menjalin hubungan yang baik selain harus bersikap profesional. tak guna punya ramai kawan jika tiada yg benar-benar rapat dgn korang. mungkin ini terjadi kerana sikap kita sendiri. kalau betul, sudah tiba masanya untuk kita berubah sikap, dan pastikan kita menjadi seorang teman yang favourite di kalangan sahabat lain.

**nota kaki - fikirkan permusuhan, kita akan dimusuhi, fikirkan kebencian kita akan dibenci tapi sekiranya kita fikirkan kasih sayang kita akan dikasihi...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...