"when we wake up in the morning, we have two simple choices. go back to sleep and dream, or wake up and chase those dreams. choice is yours..."

Saturday, 23 June 2012

:: Sejuta Rasa Satu Makna ::

 
 
 
 
 
Alhamdulillah, bertemu lagi kita dalam ruang waktu nan terbatas ini...apa lagi yang harus diucapkan selain kalimah kesyukuran kepada Yang Maha Kuasa, Yang Maha Pencipta. Apa lagi yang patut ada selain syukur nan berpanjangan, atas segala apa yang dilimpahkan atau atas segala apa jua yang ditimpakan kepada kita yang serba kekurangan ini.

Dua hal yang seringkali melingkari kehidupan setiap daripada kita - yakni SUKA dan DUKA atau apa saja yang boleh ditafsirkan sama makna dengannya. setiap daripada kita ini hanya mendambakan warna - warni kehidupan nan ceria bak pelangi melintangi angkasa. Apakah ada kehidupan sebegitu? sudah tentu tiada selagi kita berpijak di bumi nyata..di bumi fana ini.

Meratapi malang menimpa diri bukan mampu melegakan segala rasa yang terbuku. Malah hanya menambah rasa sakit dalaman yang telah sedia ada. Rasa sakit hati yang berpanjangan membuat hati MATI!!!!..bimbangnya hati yang mati sudah tidak mahu terbuka untuk mengingati Maha Pencipta lagi.

Sama ada ketika ini dikurniakan kegembiraan atau ditimpa musibah, kedua - duanya hanya akan berlaku dengan hanya izinNya. Kita perlu yakin bahawa setiap sesuatu itu telah disediakan hikmah oleh Maha Pencipta bukan berlaku tanpa sebab atau suka - suka.

Rasa terhadap Maha Pencipta - rasa syukur yang tidak terhingga
Rasa terhadap diri sendiri - bersyukur dengan kurnianya
Rasa terhadap sesama kita insan - syukur apa adanya


Kita yang serba kekurangan ini bukanlah terlalu kurang. Hanya perlu yakin untuk melakukan apa jua rasa yang baik...insyaAllah...akan bertambah - tambah baiklah kita jadinya. Jadilah hamba yang terbaik biarpun kita ini serba kekurangan....WASSALAM

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...