"when we wake up in the morning, we have two simple choices. go back to sleep and dream, or wake up and chase those dreams. choice is yours..."

Saturday, 30 June 2012

:: Berangan atau Mimpi?? ::

adakah ku bisa?

lari dari dunia,
menyembunyikan rasa,
menghindari kata-kata,
adakah ku bisa?

papa kepada kaya,
tua kepada muda,
sakit kepada sasa,
adakah ku bisa?

tinggal sedih muncul gembira,
khayalan adalah satu yang nyata,
satu kini sudah dua,
adakah ku bisa?

bermimpi?
...
adakah ku bisa?

Aku selalu tanya diri aku sebelum tidur, "Mahathir!, apa yang kau buat hari ni? Esok pula kau nak buat apa?" dan kadang-kadang aku akan bayangkan apa yang bakal terjadi pada aku dalam 10 tahun dari sekarang. (dalam buku '8 to be GREAT' ada menyatakan, seseorang itu memerlukan sekurang-kurangnya 10 tahun untuk berjaya! ).

Masa ni, macam-macam yang aku bayangkan, punya kerjaya yang berjaya, mempunyai anak-anak yang comel seperti aku [mungkinlaaa...sebab buat masa sekarang aku tak ada calon lagi], mempunyai restoran aku sendiri, Tivi digantikan dengan projector yang memancar ke dinding putih. Terdapat balkoni di luar, dan ada meja jepun di situ, so malam-malam lepas balik kerja, sebelum masuk tidur, rehatkan minda di balkoni sambil minum air horlick panaz! di temani seorang wanita yang di sayangi sambil memegang tangan beliau (bini aku la tu - siapa ye??) menceritakan apa yang di buat hari ni. huhu! well aku tahu, tak semua yang kita nak tu kita akan dapat, tapi sekurang-kurangnya aku punya 'sasaran' hidup dan itu memberikan aku satu landasan untuk bergerak ke depan...betul?

persoalanya sekarang....
salahkah aku bermimpi?

mampukah aku bermimpi?

5 comments:

Anonymous said...

Semoga impian awak tercapai..
Masa lalu itu hanya kenangan..
cari kehidupan yg lebih baik dan sempurna..
semoga awak bertemu kebahagiaan..

...melati putih

Ady said...

terime kaseh melati puteh...insyaAllah...:)

Syida said...

Dari kelas PraDip,sampai kelas Master, berangan tak sudah..hahahh.tp mg class lah ko punya berangan!.tumpang bleh??? xixixxixi

Ady said...

hahahaha...berangan yg diizinkan hahaha

Anonymous said...

ha..amacam?
sudah jumpa kekasih hati..
atau masih teringat kenangan lama?..
hahaha..saje menduga

...melati putih

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...